Contour Design Ergonomia

Ergonomiskt också på distans

Det är möjligt att uppnå en idealisk ergonomi såväl i tåget, på stugan som på kontoret.

Innan distansarbetet var det rätt enkelt att bygga en ergonomisk arbetspunkt då man bara behövde göra den på ett ställe. I dagens läge är distansarbete mera en regel än undantag och man kan ha många arbetspunkter. Betydelsen av ergonomin har ändå inte ändrats. Contour Design som redan 25 år har jobbat för ett mera smärtfritt arbete vid datorn har utvecklat en ny mobil distansarbetspunkt.

– Contour Design tillverkar ergonomiska musar och vår huvudprodukt är den designprisade Red Dot-centrerad musen som hjälper till att förebygga smärtor i handleden, nacken och axlarna, säger Joonas Ruuskanen, key account manager på Contour Design.

Contour Design - Ergonominen hiiri

 

I och med pandemin flyttade nästan alla de som har kontorsarbete åtminstone delvis till hemmakontoret och ansvaret för arbetspunktens ergonomi lades på arbetstagaren.

– Nu då rekommendationen om distansarbete har upphört eller håller på att upphöra och återgången till det normala är det bra att fästa uppmärksamhet vid den egna ergonomin. Arbetsfysioterapeuten kan besöka arbetsplatsen och kontrollera situationen, men ergonomin för arbetspunkten hemma är bra att diskutera med arbetsgivaren. Ingen har fått sparken för att man har bett om produkter som förbättrar den egna ergonomin, säger Ruuskanen.

En satsning på arbetstagarnas ergonomi blir märkbart billigare än att i efterhand sköta om besvären som kommit av dålig ergonomi.

– En dag sjukledighet kostar ca 350 euro och utöver det kommer kostanderna för fysioterapi. Det blir lätt dyrt. Jag anser att det är arbetstagarens skyldighet att berätta om brister i ergonomin åt arbetsgivaren innan det uppstår större problem. Man ska ingripa i dålig ergonomi i tid, säger Ruuskanen.

Ergonomin i skick vid alla arbetspunkter

Contour Design har utvecklat en mobil Travel kit-helhet för den mobila arbetsmiljön som är menad för de som jobbar med laptop.

Ergonomiatuotteet työpisteen ergonomia Contour

– Travel kit innehåller en centrerad mus, tangentbord och stöd för laptopen i en behändig skyddskasse. Produkterna är trådlösa och fungerar med en mottagare. Med en laddning klarar man sig flera månader. Laptop-stödet lyfter skärmen till den rätta höjden för nackens ergonomi.

Med Travel kitet är allting färdigt utfunderat och den ergonomiska arbetspunkten kan lätt tas med.

– Med en god arbetsergonomi kan man förebygga den största delen av de problem som beror på arbete vid datorn, så det löns att satsa på den också nu under tiden av hybridarbetet.

Kolla produkter här

 

Läs också dessa artiklar

Microsoft 365 Copilot - Vanliga frågor

Läs mer

Säkra bra inomhusluft på arbetsplatser och skolor

Läs mer

Microsoft 365 Copilot - Nytt AI-assistent för arbete

Läs mer

Hur förbereder man sig för exceptionella situationer?

Läs mer

Kontakta oss

Jag godkänner onlinetjänstens användarvillkor.