IoT-mansikat
27.10.2020 |  Jarno Hämäläinen, DG Finland

IoT – inbesparningar och nya möjligheter för affärsverksamheten

IoT drar nytta av data och kommer med nya öppningar för affärsverksamheten med hjälp av olika smarta lösningar.

(Internet of Things) betyder ”sakernas internet” alltså föremål, enheter och fordon som är kopplade till nätet. Bakom den svårtydda förkortningen finns en mängd saker som på olika sätt kan hjälpa till i affärsverksamheten.

Med hjälp av IoT rensas onödigt arbete och kostnader bort, verksamheten effektiveras, konkurrenskraften förbättras och till och med ny affärsverksamhet och tjänster kan skapas. Med hjälp av den kan man samla in stor mängd data i realtid samt förebygga och kontrollera risker.

Användningsändmalen är många och det lönar sig att modigt starta pilotprojekt för nya ändamål. Med IoT-sensorer kan t.ex. mäta hur många människor som befinner sig i ett utrymme, hurudan luftkvaliteten är, finns det en bil i parkeringsrutan, hur full är skräpkorgen eller är någon enheten påslagen.

Idéen är alltså förenklat sagt att samla in data som kan användas för att förstå företagets verksamhet på ett djupare plan och härigenom få tag på områden som kan förbättras, saker som slukar tid och göra korrigeringar. Om det i företaget görs t.ex. mätningar som kräver återkommande, manuellt arbete så kan dessa troligtvis automatiseras.

I och med teknikens utveckling så finns IoT-lösningarna till hands för allt flere företag och man kan skapa märkbara konkurrensfördelar. Fråga efter mera information!

IoT-sensori

Konkreta användningsområden

Kund-WC

På basen av antalet gånger dörren har öppnats vet man hur många personer som varit här och vilka tider. Med hjälp av den informationen kan kostnadseffektivt säkerställa att utrymmet alltid är rent och att det finns papper.

Kontor

Man kan identifiera när det finns personer i utrymmet och annars stänga av apparater. På basis av kalenderbokningarna kan man också justera presentationstekniken.

Lantbruk

Faktorer som inverkar på växternas tillväxt mäts; värme, regnmängd och ljusmängd. På basis av resultaten kan man tolka hur värdena påverkar produktionen och göra en prognos när det torde vara rätt tid att skörda.

Affärer

Kassaköer kan övervakas och kunder kan styras till rätta kassor med hjälp av infoskyltar. Också hyllplatser kan optimeras
eller informera åt kunden om lediga parkeringsrutor i P-huset.

Läs också dessa artiklar

Ergonomiatuotteet työpisteen ergonomia Contour

Testa och plocka ihop en passande distansarbetspunkt åt dig själv

Läs mer
Dell-Collaboration näyttö

Produktivitet till hemmakontoret med Collaboration-skärmär

Läs mer
Teams-pikaohjeet

Med Teams -jippon går möten smidigt

Läs mer
Fujitsu toimisto

Ekologiskt hållbara anläggningar hjälper till att nå klimatmålen.

Läs mer

Kontakta oss

Jag godkänner onlinetjänstens användarvillkor.