Tutustu tietoturvaratkaisuihimme

Jaa sisältö

Voiko kiristyshaittaohjelma viedä tietoni?

Erilaiset kiristyshaittaohjelmat ovat yleistyneet. Tyypillisessä kiristysohjelmatapauksessa huomaat näytöltäsi, että tietokoneesi on kryptattu ja lukittu. Kaikki tietosi tuhoutuvat lopullisesti, jos et maksa tuntemattomalle kiristäjälle lunnaita. Voiko näin tapahtua sinulle?

F-Securen mukaan kiristyshaittaohjelmista voidaan puhua jo epidemiana, tapauksia tavataan päivittäin. Myös Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on varoittanut kiristysohjelmista ja raportoinut useista tartunnoista Suomessa. Ilmiö on globaali, esimerkiksi Yhdysvalloissa on raportoitu useita tapauksia, joissa kiristysohjelmien uhriksi ovat joutuneet paitsi tavalliset ihmiset ja yritykset, jopa poliisilaitos.

Kiristysohjelma pyrkii tuhoamaan uhrin tietokoneella tai mobiililaitteella olevat tiedot

Kiristysohjelma on haittaohjelma, joka pyrkii tuhoamaan uhrin tietokoneella tai mobiililaitteella olevat tiedot salaamalla ne. Salauksen avaamiseksi vaaditaan uhrilta lunnaita. Lunnaiden maksaminen voi vapauttaa tiedot mutta siitä ei ole takeita. F-Securelta suositellaan, että kiristyshaittaohjelmiin varaudutaan ennakoivasti. Pahimmillaan voit menettää lopullisesti kaiken koneellasi ja verkkolevyillä olevan datan.

Tyypillisesti kiristyshaittaohjelma saapuu koneellesi sähköpostin liitetiedoston avulla. Keskimäärin lunnaina vaaditaan noin 300-500 euroa koneelta. Kiristäjä suosii Bitcoin-virtuaalivaluuttaa, sillä sitä on vaikea jäljittää. Kiristyshaittaohjelma voi lamauttaa koko yrityksen toiminnan, sillä dataa voi olla mahdotonta palauttaa. Jotta tilanne ei pääse näin pitkälle, kannattaa yrityksen panostaa suojautumiseen.

Näin suojaudut kiristyshaittaohjelmilta

1. Laita perusasiat kuntoon.

Käytä vahvaa ja kattavaa turvaratkaisua kuten F-Secure Protection Service for Business. Älä unohda mobiililaitteiden suojausta.

2. Huolehdi varmuuskopioista.

Varmuuskopion palauttaminen voi pelastaa katastrofilta. Varmistu ennakkoon, että se onnistuu, kun sille on tarve.

3. Päivitä ohjelmistosi uusimpiin versioihin.

Uusi versio korjaa ohjelmistohaavoittuvuudet, joita haittaohjelmat yleensä hyödyntävät. Käytä F-Securen Software Updater –toimintoa.

4. Kouluta ja ohjeista työntekijät.

Käyttäjä on yksi suurimmista riskeistä. Huolehdi että jokainen osaa toimia vastuullisesti ja tunnistaa tyypillisimmät huijausyritykset.

5. Käytä asiantuntijaa.

Tietoturvan ylläpito kuulu ammattilaisille. Data Groupista saat tietoturvapalvelun helposti palveluna kaikkiin laitteisiin.

Tutustu DG Tietoturvaan

 

Lue lisää tietoturvasta blogistamme:

Mobiililaitteiden tietoturvariskit ovat hallittavissa

Yksityistä selausta, miten kävi kuukauden testissä?

Tutustu tietoturvaratkaisuihimme

Jaa sisältö