Aikaisemmin vuonna 2016 Data Group Porvoon erään yritysasiakkaan verkkoon pääsi kiristysohjelmavirus, joka muutti asiakkaan tiedostopalvelimelta kaiken datan salauksen taakse.

Tämä kryptaukseksi kutsuttu menetelmä esti asiakkaan pääsyn tärkeisiin tietoihin, jonka vuoksi hän ei pystynyt tekemään enää mitään liiketoimintaansa liittyvää. Rikolliset vaativat uhrilta lunnaiden maksamista vastineeksi salauksen purkuavaimesta ja tiedostojen palauttamisesta.

Yleensä yritykset ovat varautuneet vain tulipaloihin, vesivahinkoihin, inhimillisiin virheisiin ja vastaaviin vahinkoihin. Lisääntyvä verkkorikollisuus ja yrityksen verkossa oleva laitekanta ovat lisänneet suojauksen tarvetta, ja harvalla yrityksellä suojaus on riittävällä tasolla. 

Tiedostoja salaavat kiristyshaittaohjelmat (ransomware) ovat yhä suositumpia verkkorikollisten keskuudessa. Lunnaiden maksaminen ei kuitenkaan koskaan takaa tiedostojen palautumista vaan ennemminkin kannustaa rikolliseen toimintaan. Älä koskaan maksa rikollisille! Säännöllisesti ylläpidetty laadukas tietoturvaratkaisu ja varmuuskopiointi ovat välttämättömiä suojauduttautuessa kiristyshaittaohjelmia vastaan. 

Palautus on pelastus

Tässäkin tapauksessa, mikäli asiakkaan tietoja ei olisi saatu palautettua, tilanne olisi ollut täysi katastrofi. Onneksi asiakkaalla oli käytössään Data Group Porvoon tarjoama online backup –varmistuspalvelu, jossa varmistettavat datat oli sijoitettu turvaan kotimaisen palveluntarjoajan Storage IT:n data centeriin. Asiakkaalla oli mahdollisuus palauttaa käyttökunnossa olevat tiedostot takaisin nopealla aikataululla, -ja kärsi vain yhden päivän tuotantokatkosta.

Jos yrityksesi tuotanto ei voi olla niinkään pitkään seis, on nykyään olemassa ratkaisuja moniin tarpeisiin: Esimerkiksi EASY VDRS -palvelulla päästään jopa muutamien minuuttien palautusaikaan vastaavassa tilanteessa.

Anna Tuomainen, Storage IT 16.11.2016