IT-laitteet, kierrätys ja ympäristöystävällisyys
10.08.2020 |  Jarno Hämäläinen, DG Finland

Ympäristöystävällisempää IT-laitteiden hankintaa

Mitä asioita kannattaa huomioida ympäristön kannalta kun hankitaan IT-laitteita?

IT-laitteiden valinta ja laatu

Uutta laitetta valitessa on helppo tuijottaa pelkästään tuotteen hankintahintaa. Mutta mikä on edullista? Hankintahinnaltaan edullinen tuote, jossa kaikki on optimoitu halvan hinnan ehdoilla, vai tuote, jossa kaikki komponentit on suunniteltu kestämään pitkään tiettyä käyttöä, jotta valmistaja voi myöntää sille kattavan huoltotakuun? Ehkäpä paras ratkaisu luonnon ja kustannusten kannalta on näiden kahden sopiva yhdistelmä.

Esimerkiksi tulostimissa tuotteen hinta muodostuu hyvin pitkälti käyttökustannuksista. Halvimmissa laitteissa värikasetti saattaa maksaa saman verran kuin itse tulostin. Tulostuskustannukset voivat olla vuodessa moninkertaiset käyttötarkoitukseen sopivaan tulostimeen verrattuna. Sama koskee tulostuksesta aiheutuvaa jätteen määrää. Myös laitteiden virrankulutuksessa voi olla moninkertaisia eroja. On tärkeää sekä ympäristön että kustannusten kannalta, että käyttöön valitaan tarpeisiin sopiva laite.

Laadukas tuote palvelee käytössä paremmin ja pidempään, ja käyttökatkoja tulee harvemmin. Pidentämällä laitteen elinkaarta ja komponenttien käyttöikää, myös sen aiheuttamaa ympäristökuormaa saadaan vähennettyä huomattavasti. 

Monet tunnetut valmistajat panostavat tuotteidensa ja pakkaustensa ympäristövaikutusten vähentämiseen mm. käyttämällä kierrätettyjä materiaaleja, vähentämällä haitallisten materiaalien määrää ja pienentämällä valmistusprosessin energian kulutusta. Valitsemalla ympäristöystävällisempiä tuotteita, valmistajien kiinnostus tuotteidensa ympäristövaikutusten alentamiseen kasvaa.

Dell Kierrätys

Dellin Legacy Of Good -ohjelman tuloksena on uudelleenkäytetty lähes miljoona tonnia elektroniikkajätettä. Lue lisää

Laitteiden huollettavuus

EU:ssa on tehty paljon töitä elektroniikkatuotteiden kertakäyttökulttuurin kitkemiseksi. Vuoteen 2021 mennessä voimaan astuvat määräykset edellyttävät, että laitteet on kyettävä avaamaan korjaamista varten ja tietyt osat on voitava irrottaa. Lisäksi saatavilla tulee olla varaosia ja korjausohjeita.

Tämä on hyvä asia sekä luonnolle, asiakkaille että tuotteen myyjille. Laitteita voidaan valmistaa vähemmän mutta laadukkaammin, asiakkaat saavat paremman laitteen sekä pidemmän käyttöiän ja myyjien on mahdollista huoltaa laitteita joustavammin.

Vikojen ennakointi

Tiettyjä vikoja voidaan myös ennakoida. Etävalvonnassa olevan laitteen vika voidaan estää ennen sen ilmaantumista, jolloin laitteen käyttöä ei tarvitse keskeyttää ja tilalle ei tarvitse hankkia korvaavaa laitetta. Samalla myös tietoturvaa voidaan parantaa, kun ylläpitäjä voi havainnoida poikkeavaa toimintaa ja pystyy rajoittamaan haitallisten ohjelmien aiheuttamia ongelmia.

Jos viat saadaan ennakoitua, mahdolliset huoltokäynnit voidaan yhdistää joustavasti muuhun liikkumiseen ja osien tilaaminen sujuu muiden lähetysten mukana.

IT-laitteiden kierrätys ja tietojen tuhoaminen

Kun laitteen elinkaari lähestyy loppuaan, on se syytä kierrättää se asianmukaisesti. Vaikka laite on vanhentunut jossain käytössä, se voi silti olla vielä sopiva johonkin toiseen tarpeeseen tai sen komponentteja ja materiaaleja voidaan hyödyntää muussa käytössä.

Laitteilla on yleensä arkaluonteisia tietoja, jotka pitää tuhota ylikirjoittamalla. Kierrättämällä laitteen asianmukaisesti, saat myös todistuksen siitä, että tietosi on tuhottu laitteelta pysyvästi.

Kun olet hankkimassa uusia IT-laitteita, mieti näitä näkökulmia:

  1. Tarvitsetko välttämättä uutta laitetta? Voidaanko jo käytössäsi olevaa laitetta päivittää tai korjata?
  2. Vastaako tuote varmasti käyttötarkoitustasi? Huomioi valinnassa pitkän aikavälin tarpeet sekä kustannukset ja niiden ennakoitavuus.
  3. Kuinka pitkään voit tehdä töitä samalla tuotteella, ja miten voisit pidentää sen käyttöikää?
  4. Onko tuote korjattavissa ja huollettavissa, ja voidaanko se tehdä jopa etukäteen ennen laitteen rikkoutumista?
  5. Millaisia ympäristöarvoja valmistajalla on ja mitä konkreettisia tekoja niiden eteen tehdään?

Lue myös nämä

Puhelin tietoturva huijaus

Näin tunnistat huijausyritykset ja suojaudut niiltä

Lue lisää
Cat-puhelin lämpökamera

Kestävät lämpökameralla varustetut Cat-puhelimet sopivat kovaan työhön

Lue lisää
Tietoturvan osa-alueet - Tietoturvakartoitus

Huolehdi näistä seitsemästä tietoturvan osa-alueesta

Lue lisää
IT-ratkaisut referenssit

Kuinka IT-ratkaisut kehittävät yrityksesi liiketoimintaa?

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.