DG Vinkkejä etätyöhön

Vinkkejä parempaan etätyöskentelyyn

Yrityksiä kehotetaan lisäämään etätyöskentelyn määrää, kaikkialla missä se vain on mahdollista.

Onneksi tietotyötä voidaan tehdä monessa tapauksessa paikasta riippumatta. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joilla etätyöstä saadaan laadukkaampaa.

Järjestä itsellesi työtila

Jos käytössäsi ei ole vielä sopivaa tilaa työskentelyyn, on ensin hyvä käyttää hetki aikaa sen järjestämiseen, jotta työskentely on mielekästä. Mikä tahansa keskittymisen mahdollistava tila voi olla hyvä työtila, kun huolehditaan muutamasta perustarpeesta:

  • Rauhallinen ja hiljainen ympäristö, palavereissa ja keskittymistä vaativissa tehtävissä voit käyttää apuna vastamelukuulokkeita
  • Miellyttävä valaistus
  • Sopiva työtaso, tuoli ja mahdollisuus vaihtaa työasentoa, esimerkiksi sähköpöydän tai pöydälle asetettavan telineen avulla
  • Tarvittavat tekniset välineet etätyön tekemiseen: nettiyhteys, tietokone, tiimityösovellus

 

Suunnittele ja kommunikoi

Etänä työskennellessä normaali työrytmi muuttuu helposti. Päätä milloin keskityt pelkästään työasioihin ja kerro työkavereillesi, milloin olet tavoitettavissa. Kerro jatkuvasti missä mennään, jotta kaikki pysyvät kärryillä projektien etenemisestä ja voitte yhdessä ideoida ajatuksia eteenpäin. Voit hyödyntää tiimityöskentelyssä esimerkiksi Microsoft 365 Teamsia, josta löytyy samassa paketissa keskustelut, etäpalaverit, tiedostojen jako ja muita tiimityöskentelyä helpottavia ominaisuuksia. Selvitä itsellesi, mitä haluat saada aikaiseksi etätyöpäiväsi aikana. Laadi itsellesi tehtäväluettelo ja seuraa sen perusteella etenemistäsi.

Pidä taukoja

Ilman työpaikan rutiineja, kuten lounastauot, tapaamiset ja muut sopivasti työpäivää rytmittävät asiat, saattaa ajautua työskentelemään pitkiä aikoja ilman taukoja. On tärkeää varata lyhyitä taukoja pitkin päivää ja pitää niistä myös kiinni. Voit esimerkiksi käyttää herätyskelloa tai sovellusta, joka muistuttaa säännöllisesti taukojen paikoista, esimerkiksi puolen tunnin välein. Taukojen aikana on hyvä liikkua, juoda vettä ja jättää työt hetkeksi rauhaan, jotta pysyt virkeänä.

Osallista kokoukseen osallistujat

Etäkokouksissa on tärkeää huolehtia muiden osallistamisesta. Erityisesti jos kokouksessa on paljon osallistujia, on hyvä pitää säännöllisesti taukoja ja kysyä muiden mielipiteitä asioihin, joko puhumalla tai keskusteluikkunan kautta. Jotkin kokoukset voi olla mukava pitää esimerkiksi kävellen sisällä tai ulkona.

Pysy yhteydessä

Monet etätyöntekijät ikävöivät toimistotyöstä eniten vapaamuotoisia ”käytäväkeskusteluita”, joissa syntyy monesti hyviä ideoita. Siksi onkin hyvä pysyä yhteydessä työkavereihin, vaikka varsinaista palaveria ei olisikaan. Voit esimerkiksi soittaa työkaverille ja kysyä hänen vointiaan, mitä hän tällä hetkellä työstää ja voisitko auttaa jossain asiassa. Voit jakaa muille uutisia, mielipiteitä, kysyä asioita, tai järjestää vaikkapa kuvakilpailun.

Ennen kaikkea, pitäkää hauskaa!

Lue myös nämä

Puhelin tietoturva huijaus

Näin tunnistat huijausyritykset ja suojaudut niiltä

Lue lisää
Cat-puhelin lämpökamera

Kestävät lämpökameralla varustetut Cat-puhelimet sopivat kovaan työhön

Lue lisää
Tietoturvan osa-alueet - Tietoturvakartoitus

Huolehdi näistä seitsemästä tietoturvan osa-alueesta

Lue lisää
IT-ratkaisut referenssit

Kuinka IT-ratkaisut kehittävät yrityksesi liiketoimintaa?

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.