Varmuuskopio pelastaa kyberhyökkäykseltä - Muista 3-2-1-1-0 -sääntö!

Yhä useammat yritykset ovat riippuvaisia omista tiedoistaan ja IT-ratkaisujen toimivuudesta.

Onnettomuuden, laitevian tai kyberhyökkäyksen sattuessa varmuuskopion toimivuus ratkaisee, kuinka nopeasti yritys pystyy palautumaan takaisin normaalitilanteeseen.

Varmuuskopioinnin 3-2-1-1-0 -sääntö

Palautumissuunnitelma ja varmuuskopioinnin 3-2-1-1-0 -sääntö on tehokas tapa varmistaa tietojen palautettavuus mahdollisissa tietojen menetystilanteissa.

3 kopiota datasta: Luo kolme erillistä kopiota alkuperäisestä datasta. Yksi näistä on alkuperäinen ja kaksi on varmuuskopioita. Varmuuskopion sisältävään laitteeseen tai pilvipalveluun voi tulla vika, mutta kahden laitteen tai palvelun vikaantuminen samanaikaisesti on paljon epätodennäköisempää.

2 eri tallennusmediaa: Säilytä varmuuskopiot kahdella eri tallennusvälineellä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, että toista kopiota säilytetään sisäisillä kiintolevyillä ja toista kopioita irrotettavilla tallennusmedioilla, kuten nauhat, ulkoiset kiintolevyt, pilvitallennus, jne. Kahden eri tallennusmedian käyttö varmuuskopioinnissa on tärkeää, koska se vähentää riskiä, että sama tekninen vika tai yhteensopivuusongelma vaikuttaa molempiin kopioihin samanaikaisesti.

1 kopio muussa sijainnissa: Pidä vähintään yksi varmuuskopio fyysisesti erillään paikasta, jossa ensisijainen data ja ensisijainen varmuuskopio sijaitsevat. Esimerkiksi tulipalon sattuessa toimiston tietokone ja pöydällä oleva varmuuskopioita sisältävä kiintolevy voivat tuhoutua. Jos toissijainen varmuuskopio sijaitsee muualla, se voi tällaisessa tilanteessa pelastaa katastrofilta.

1 kopio poissa verkosta: Pidä yksi varmuuskopio poissa verkosta. Jos hakkeri tai kyberhyökkäys pääsee ympäristöösi, kaikki, mikä on yhteydessä verkkoon, voi vaarantua. Varmuuskopio voidaan myös tallentaa niin, että sitä ei voida enää tallentamisen jälkeen muuttaa. Tämä estää kiristyshaittaohjelmia salakirjoittamasta varmuuskopiota.

0 virhettä palautuksessa: Palauta tietosi varmuuskopioista ja varmista, että kaikki on kuten pitääkin. Varmuuskopioiden palauttamista tulee testata säännöllisesti, jotta voidaan olla varmoja, että tiedot on mahdollista palauttaa virheettömästi.

Kuinka poikkeustilanteista palaudutaan

Siitäkin huolimatta, että kaikki liiketoimintaa ylläpitävät ja suojaavat varotoimenpiteet on tehty oikein, voi jokin ennalta-arvaamaton ei toivottu tapahtuma toteutua ja aiheuttaa yrityksen liiketoimintaan katkoksen ja pahimmillaan pidempiaikaisen keskeytymisen tai jopa liiketoiminnan päättymisen.

Tämän vuoksi on myös syytä laatia toipumissuunnitelma, jonka avulla yritys palautuu poikkeavista tilanteista. Kun toimintamalli on valmiiksi mietitty ja toiminnot vastuutettu, kuluu palautumisen huomattavasti vähemmän aikaa ja taloudelliset vaikutukset ovat pienemmät. Riskienhallinnan tapaan myös toipumissuunnitelma on jatkuva prosessi, joka vaatii säännöllistä tarkistusta, testaamista ja ylläpitoa.

Liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisessa tärkeässä roolissa ovat esimerkiksi:

  • Toimivat valvonta- ja seurantajärjestelmät
  • Järjestelmien varmistaminen ja varajärjestelmät
  • Luotettavat yhteistyökumppanit

Tarjoamme apua toimivan varmuuskopiointiratkaisun ja toipumissuunnitelmaan tekoon. 

Kysy lisää tästä

 

 

Lue myös nämä

Käytämme älypuhelinta 3 - 4 tuntia päivässä

Lue lisää
Tietoturva ja tekoäly

Mikä on NIS2? - Uusi tietoturvalaki astuu voimaan tänä vuonna

Lue lisää

Kannattaako maksullinen Microsoft 365 Copilot ottaa käyttöön?

Lue lisää

Vastuulliset IT-hankinnat: Näin säästät rahaa ja vähennät yrityksesi hiilijalanjälkeä

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.