Valtaosa suomalaisista työntekijöistä käyttää omia tekoälytyökalujaan - Johtajat vasta pohtivat

Microsoftin tuoreen työelämätutkimuksen mukaan yritysten on aika lähestyä tekoälyn käyttöönottoa suunnitelmallisesti ja panostaa henkilöstön tekoälykoulutukseen.

Vaikka valtaosa yrityksistä vasta suunnittelee tekoälyn laajamittaista käyttöönottoa, yli puolet suomalaisista tietotyöläisistä käyttää omia tekoälytyökaluja työssään.

Samalla yli 70 % suomalaisista yritysjohtajista on huolissaan siitä, ettei heidän yrityksellään ole suunnitelmaa, jolla päästä tekoälyn hyödyntämisessä yksittäisistä kokeiluista konkreettisiin liiketoimintahyötyihin.

Lue lisää Tekoälykartoituksestamme: Tunnista tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet liiketoiminnassasi

Tekoälystä on kovaa vauhtia tulossa osa jokaista työpaikkaa

Tärkeitä havaintoja:

 • 74 % suomalaisista yritysjohtajista uskoo, että heidän yrityksensä on hyödynnettävä tekoälyä pysyäkseen kilpailukykyisenä
 • 57 % suomalaisista tietotyöläisistä sanoo käyttävänsä generatiivista tekoälyä työssään
 • 83 % suomalaisista tekoälyä hyödyntävistä työntekijöistä käyttää omia tekoälytyökalujaan työpaikalla
 • Eniten tekoälyä käyttävät työntekijät säästävät tekoälyn avulla keskimäärin yli 30 minuuttia työaikaa päivässä
 • 68 % suomalaisista yritysjohtajista ei palkkaisi työntekijää, jolla ei ole tekoälytaitoja
 • 39 % suomalaisista työntekijöistä kertoo saaneensa tekoälykoulutusta nykyiseltä työnantajaltaan tekoälytaitojen arvostuksesta huolimatta

1. Työntekijät ovat tekoälyn käytössä yrityksiä edellä

Tietotyöläisistä 57 % sanoo käyttävänsä generatiivista tekoälyä työssään. Työntekijöiden mukaan tekoäly säästää aikaa ja auttaa keskittymään tärkeimpiin työtehtäviin kiireen keskellä.

74 % suomalaisista yritysjohtajista uskoo, että heidän yrityksensä on hyödynnettävä tekoälyä pysyäkseen kilpailukykyisenä. Samaan aikaan 71 % näistä johtajista kokee, ettei heidän yrityksessään ole tekoälyn hyödyntämiseen tarvittavaa suunnitelmaa tai visiota.

Työntekijän oma-aloitteinen tekoälyn käyttö on merkittävä tietoturvariski

Kun yritysjohtajat yrittävät löytää sopivaa lähestymistapaa tekoälyn käyttöönottoon, työntekijät eivät ole jääneet lepäämään laakereillaan: jopa 83 % suomalaisista tekoälyä hyödyntävistä työntekijöistä käyttää omia tekoälytyökalujaan työpaikalla. Näin he jäävät kuitenkin paitsi yhtenäisen tekoälystrategian hyödyistä ja vaarantavat yrityksen luottamuksellisen datan ja luovat tietoturvariskejä.

2. Tekoäly kasvattaa kilpailua työmarkkinoilla ja tarjoaa uusia uramahdollisuuksia

Tutkimuksen mukaan tekoälytaitoja hankkineet työntekijät ovat vahvoilla työmarkkinoilla. 68 % suomalaisista yritysjohtajista ei palkkaisi työntekijää, jolla ei ole tekoälytaitoja.

Tekoälytaitojen arvostuksesta huolimatta vain 39 % työntekijöistä kertoo saaneensa tekoälykoulutusta nykyiseltä työnantajaltaan, mistä syystä työntekijät ovatkin ryhtyneet hankkimaan tekoälytaitoja itsenäisesti.

Loppuvuoteen 2023 mennessä esimerkiksi Copilot- ja ChatGPT-taitoja LinkedIn-profiiliinsa lisänneiden käyttäjien määrä kasvoi 142-kertaiseksi ja tekoälyyn liittyviä LinkedIn Learning -kursseja käyneiden ei-teknisten alojen työntekijöiden määrä kasvoi 160 %.

3. Tekoälyn superkäyttäjät säästävät aikaa ja näyttävät esimerkkiä

Tutkimuksessa havaittiin, että tekoälyn käyttäjät jakautuvat neljään ryhmään sen mukaan, miten paljon he käyttävät tekoälyä – harvoin tekoälyä käyttävistä skeptikoista tekoälyn superkäyttäjiin.

Superkäyttäjät ovat muuttaneet työtapojaan ja luoneet uudenlaisia liiketoimintaprosesseja. He säästävät tekoälyn avulla keskimäärin yli 30 minuuttia työaikaa päivässä. Suomalaisista superkäyttäjistä noin 80 % (globaalisti 85 %) kertoo käyttävänsä tekoälyä usein heti työpäivän alkajaisiksi, ja yhtä moni käyttää tekoälyä seuraavaan työpäivään valmistautumisessa.

Tutkimuksen mukaan tekoälyn superkäyttäjät työskentelevät yrityksissä, joissa tekoälyä hyödynnetään suunnitelmallisesti.

Tietoa tutkimuksesta

Edelman Data x Intelligence -tutkimusyhtiön Microsoftille toteuttamaan Work Trend Index -työelämätutkimukseen osallistui 31 000 työntekijää 31 maasta. Vastaajista noin tuhat oli Suomesta. Kyselytutkimus toteutettiin verkossa helmi–maaliskuussa 2024.

Lisätietoja tutkimuksesta löydät Microsoftin globaalilta Work Trend Index -sivustolta.

Autamme yritystäsi selvittämään tekoälyn hyödyt yrityksellesi

 • Tunnista tekoälyn mahdollisuudet ja haasteet liiketoiminnassasi
 • Arvioi nykyistä tekoälyvalmiuttasi ja kypsyyttäsi
 • Määrittele tekoälyvisiosi ja tavoitteesi
 • Suunnittele ja priorisoi toimenpiteesi ja investointisi 
 • Mittaa ja seuraa vaikutuksia

Lue lisää Tekoälykartoituksesta

 

 

Lue myös nämä

Tietoturva - Mitä yrityksen kannattaa huomioida puhelimien käytössä

Lue lisää

Nykyinen tietoturvallisuustilanne vaatii ennakointia

Lue lisää

Valtaosa suomalaisista työntekijöistä käyttää omia tekoälytyökalujaan - Johtajat vasta pohtivat

Lue lisää

Tulostin kuukausihinnalla – Käyttövalmis tulostin, värit, ja huollot samassa paketissa

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.