UPS suojaa sähkökatkoilta ja virtapiikeiltä - Kuinka valita sopiva?

Ukkosen, virtapiikin, sähkökatkon tai muun häiriön aiheuttama poikkeama sähköverkossa saattaa vahingoittaa sähkölaitteita silmän räpäyksessä.

Kun virta katkeaa tai vaihtelee turvallisen rajan ulkopuolella, UPS tarjoaa herkille laitteille kuten tietokoneille, tulostimille, palvelimille tai verkkolaitteille turvallista varavirtaa akkujen avulla. UPS parantaa myös tulevan sähkön laatua, jotta liiankin yleiset jännitteen notkahdukset ja virtapiikit eivät vahingoita herkkiä elektronisia laitteita.

Jakeluverkon sähkön katketessa se pitää sähkön laadun hyvällä tasolla sekä tarjoaa varavoimaa niin pitkäksi aikaa, että kriittiset laitteet on mahdollista sammuttaa hallitusti eikä tietoja menetetä.

Lyhyetkin katkokset voivat aiheuttaa ongelmia. Sähkön katkeaminen vain sekunnin neljäsosaksi voi laukaista pahimmillaan vikoja, joiden vuoksi IT-laitteita ei välttämättä voida käyttää moneen tuntiin.

Jakeluverkon sähkö ei ole tasalaatuista. Sähkön laatu voi vaihdella niin paljon, että siitä aiheutuu ongelmia IT-laitteille. Esimerkiksi verkkojännitteen laatustandardi EN 50160:n mukaan jännite voi vaihdella +/- 10 % nimellisarvosta 230 VAC. Luvattu 230 voltin verkkojännite voikin hetkellisesti olla todellisuudessa alle 200 V.

Jakeluverkon sähkö ei ole sataprosenttisen luotettavaa. Suomessa keskimääräinen sähkönjakelun keskeytysaika on vuositasolla maaseudulla noin 3 tuntia ja taajamissa alle tunnin. Vaikka myrskytuhojen hallinta ja korjaus on kehittynyt viime vuosina, ovat myrskyt aiheuttaneet viime vuosina paikallisesti jopa useamman päivän katkoja.

Ongelmat ja riskit lisääntyvät. Nykyisissä tallennusjärjestelmissä, palvelimissa ja verkkolaitteissa käytetään pienikokoisia komponentteja, jotka vaativat tasaisempaa virtaa.

Sähkön kustannuksiin on myös kiinnitettävä huomiota

Sähkö- ja jäähdytyskustannukset ovat kohonneet. Samaan aikaan yritetään saavuttaa korkea käytettävyys sekä pienentää sähkön kulutuksen kustannuksia. Erittäin tehokkaat UPS-järjestelmät voivat auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Kuinka sopiva UPS-laite valitaan?

1. Valitse sopiva suojaustaso: offline, line-interactive tai online.

Offline UPSit suojaavat sähkölaitteita lyhytaikaisilta sähköverkon yli- ja alijännitteiltä ja tarjoavat akkuvirtaa sähkökatkon aikana.

Käyttökohteita: yksittäiset PC:t ja niiden oheislaitteet (koti/toimisto), kotiteatterit.

APC UPS 1

 

Esimerkki: APC Back-UPS ES 400VA

Line-interactive UPSit suojaavat herkkiä sähkölaitteita edellisten lisäksi sähköverkon pidempiaikaisilta yli- ja alijännitteiltä. UPSien automaattinen jännitteensäätö tasaa verkkojännitteen vaihteluita, ilman että laite siirtyy akkukäytölle. Tämä pidentää akun käyttöikää ja maksimoi laitteen varakäyntiajan. Akkukäytölle Line-Interactive UPS siirtyy vasta sähkökatkostilanteessa tai verkkosähkön ollessa erittäin huonolaatuista.

Käyttökohteita: toimistoympäristö, palvelimet, kassa- ja verkkolaitteet.

APC UPS 2

 

Esimerkki: APC Easy UPS BVX 1200VA

Online UPS on suojaustasoltaan paras UPS-laite ja se suojaa kaikilta sähköhäiriöltä. Laitteen tuottama virta on täysin riippumatonta verkkosähkön jännite- ja taajuusvaihteluista. Online UPSeissa ei myöskään ole viivettä siirryttäessä akkusyötölle sähkökatkon sattuessa.

Käyttökohteita: palvelimet, levytallentimet, datakeskukset, terveydenhuollon laitteet, teollisuus- ja automaatiosovellukset, sekä muut kriittisen virransyötön tarpeet.

APC UPS 3

 

Esimerkki: APC Smart-UPS C, Line Interactive, 1500VA

2. Valitse tehontarve (W) suojattaville laitteille.

Suosittelemme ylimitoittamaan UPSin n. 30% eli jos tehontarve on nyt 700W sopiva UPS pitää olla 1000W.

3. Mieti tarvittava varakäyntiaika

Käyntiaika kertoo sen ajan, kuinka kauan UPS tarjoaa virtaa sähkökatkon aikana täydellä teholla.

Tarvitsetko apua sopivan virranhallintaratkaisun valinnassa?

Kysy lisää UPS:n valinnasta tästä!

 

 

 

Lue myös nämä

ChatGPT:n tietoturvallisempi ja tarkempi versio - Bing Chat Enterprise

Lue lisää

Kuinka yrityksen tietoturvaa parannetaan?

Lue lisää
Salattu Sähköposti

Salattu Sähköposti - Turvallinen tapa lähettää ja vastaanottaa luottamuksellista tietoa

Lue lisää

DG:läisten kesäterveisiä - Mitkä alan haasteet ja trendit mietityttävät asiakkaita?

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.