Tietoturva ja tekoäly

Miten tekoäly vaikuttaa yritysten tietoturvaan?

Tekoälyn avulla toteutetut huijaukset muuttuvat yhä kehittyneemmiksi ja vaikeammin havaittaviksi, mikä aiheuttaa uusia uhkia niin yksilöille kuin yrityksillekin. 

1. Tietojenkalastelu

Tietojenkalastelu on kyberhyökkäystyyppi, jossa huijarit houkuttelevat uhreja paljastamaan arkaluontoisia tietoja, kuten salasanoja, luottokorttitietoja tai henkilötunnuksia. Tekoälyä voidaan käyttää kalasteluprosessin automatisointiin, mikä tekee siitä tehokkaan ja skaalautuvan työkalun rikollisille.

Tekoälyä voidaan käyttää henkilökohtaisten kalastelusähköpostien luomiseen, jotka on suunniteltu vaikuttamaan aidoilta ja kohdistamaan tiettyjä henkilöitä tai organisaatioita. Yksi yleisimmistä tekoälyllä toteutetun kalastelun muodoista on "spear phishing". Tämä kalastelutyyppi hyödyntää tekoälyä julkisten tietojen ja henkilökohtaisten tietojen analysoimiseksi ja räätälöimiseksi erittäin kohdennetuiksi kalastelusähköposteiksi. Tekoälytyökalut voivat tuottaa aidon näköisiä sähköposteja, jotka on osoitettu suoraan kohteelle ja sisältävät tietoja, jotka on räätälöity heidän kiinnostuksen kohteidensa tai työtehtäviensä mukaan.

Lue lisää tietojenkalastelusta ja kuinka henkilöstöä voidaan opettaa tunnistamaan huijausviestit.

2. Yksityisyyden loukkaukset

Tekoälyllä on mahdollista analysoida suuria määriä dataa ja tunnistaa yksilöiden henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäytymismalleja, mieltymyksiä tai sijaintitietoja. Tällainen datan käsittely voi aiheuttaa yksityisyyden loukkauksia, jos tiedot joutuvat vääriin käsiin tai niitä käytetään väärin.

3. Kehittyneemmät haittaohjelmat

Tekoälyä voidaan käyttää haittaohjelmien kehittämiseen, joissa haitalliset ohjelmat voivat sopeutua ympäristöönsä ja välttää havaitsemisen. Tekoäly voi myös auttaa haittaohjelmissa hyödyntämään uusia haavoittuvuuksia tai kehittämään uusia hyökkäystekniikoita.

4. Deepfake

Tekoälyä käytetään myös kalastelussa deepfake-videoiden avulla. Deepfake-videot ovat keinotekoisesti luotuja videoita, joissa tekoäly liittyy toisen henkilön kasvoja toisen henkilön vartalolla realistisella tavalla. Rikolliset voivat käyttää deepfake-videoita esiintyäkseen luotettavina henkilöinä tai organisaatioina erilaisissa huijauksissa. 

5. Laajempi kalasteluhanke

Tekoälyä käytetään myös sähköpostihuijausten automatisointiin, mikä helpottaa rikollisten tavoittaa suuri määrä kohteita lyhyessä ajassa. Tekstiä luovia työkaluja voidaan käyttää väärien työtarjousten, sijoitusmahdollisuuksien tai lottovoittojen generoimiseen sähköposteina. Algoritmit voivat analysoida julkisia tietoja ja henkilökohtaisia tietoja tuottaakseen aitoa muistuttavia sähköposteja, jotka on suunniteltu huijaamaan uhria lähettämään rahaa tai paljastamaan arkaluontoisia tietoja.

Tekoäly on avannut uusia mahdollisuuksia kyberrikollisille

Mitä edistyneemmäksi teknologia kehittyy, sitä vaikeampaa yksilöiden ja organisaatioiden on havaita ja puolustautua tällaisia ​​hyökkäyksiä vastaan.

Nykytilanne on vain jatkoa kyberrikollisuuden ja tietoturvan väliselle kilpavarustelulle, joka on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tekoäly, kuten tavallinen älykkyys, on työkalu, jota voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan, ja sama teknologia, jota käytetään petollisiin tarkoituksiin, voi myös suojella meitä petoksilta. Monet kehittyneemmät tietoturvaratkaisut hyödyntävät tekoälyä poikkeamien havainnoimisessa ja uhkien torjumisessa. 

Lue lisää: Huolehdi näistä perusasioista

Lue lisää: Tietoturvan UKK

 

 

Lue myös nämä

Milloin oma palvelin on tarpeen? – Kustannukset, tekoälysovellukset ja tietoturva

Lue lisää

Terveisiä DG-päiviltä! - Tekoälyä, tietoturvaa ja mustaamakkaraa

Lue lisää

Data Group vahvistuu! - PH Data Oy liittyy DG-ketjuun 1.3.2024 alkaen

Lue lisää

24/7 infonäyttö yrityksille – Vestel-infonäytöt sopivat monenlaiseen käyttöön

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.