DG Tietojenpalautus
01.03.2021 |  Jyri Pohja, Ibas Ontrack

Mitä tehdä, jos tiedot katoavat?

Jos tiedot katoavat vahingossa tai laiterikon seurauksena, eikä toimivaa varmuuskopiota tiedoista ole, tarvitaan palveluun erikoistuneen asiantuntijan apua. Tietojen pelastaminen on vaativaa työtä, joka tehdään laboratorioympäristössä. Lue lisää palvelusta tästä.

Jos taas tarvitaan tietojen palautusta toimivista varmuuskopioista, kuten varmistusnauhasta tai pilvipalvelusta, sen suorittaa tyypillisesti organisaation tietohallintoyksikkö, IT-palvelukumppani tai nykyteknologialla jopa käyttäjä itse. 

Tietojen pelastaminen on asiantuntijatyötä

Monesti kuvitellaan, että ammattimainen tietojen palautus on tietokoneen korjaamista ja vastaavasti palvelun hinta samaa tasoa. Se ei pidä paikkaansa. Yhtäläisiä ammatillisia vertauksia voisivat olla aivokirurgia ja terveydenhoito tai kauppaketjun talousjohtaminen ja kassatyö. Molempia tehdään samalla alalla ja molempien tekijät ovat oleellisia kokonaisuuden toimivuuden takia, mutta tekijöiden erityisosaaminen on ihan erilaista. Sen takia on hyvä tiedostaa, kuka osaa parhaiten auttaa missäkin tilanteessa. Tarvitsetko tietokoneteknikkoa vai tiedonpalautusasiantuntijaa?

Kovalevy on hienomekaaninen laite, jonka toleransseja mitataan nanometreissä ja jonka sisällä olevat tallennuslevyt pyörivät 5.400 - 15.000 kierrosta minuutissa laitemallista riippuen. Pelkästään rikkinäisen kovalevyn käynnistäminen saattaa tuhota pelastettavaksi tarkoitetut tiedostot lopullisesti. Kovalevyn voi avata, analysoida ja korjata vain siihen tarkoitetuissa ISO-5/Class 100 -puhdaslaboratoriotiloissa. SSD-levyt toimivat täysin eri teknologialla ja vaativat erilaisia erikoistyökaluja, mutta ne ovat teknisesti vieläkin haasteellisempia ja monimutkaisempia. Palaamme näihin tarkemmin tulevassa artikkelissamme.

Ilmaisohjelmien riskit

Internetissä on ladattavissa ilmaisia tee-se-itse tiedonpalautusohjelmia. Yleinen harhaluulo on, että yhdellä ohjelmalla voidaan ratkaista tietojen palautukset kaikenlaisissa tilanteissa – yhtä loogista kuin kuvitella, että auton kaikki viat voi korjata yhdellä ainoalla työkalulla. Tiedonpalautusohjelmaa ei koskaan tule asentaa siihen tallennusvälineeseen, josta tiedostoja yritetään palauttaa, koska asennus voi ylikirjoittaa alkuperäiset palautettavaksi tarkoitetut tiedostot ja siten tuhota ne lopullisesti.

Ohjelman logiikasta riippuen on mahdollista, että se joka tapauksessa tallentaa käsiteltävään tallennusvälineeseen ns. tilapäistiedostoja (temp file), joka aiheuttaa samanlaisen vahingon. Jos et tarkalleen tiedä, miten ohjelma toimii ja käsittelee juuri sinun tallennusvälinettäsi, otat sen käytöllä tietoisen riskin menettää tietosi lopullisesti.

Jos olet menettänyt tärkeitä tiedostojasi mistä tahansa tallennusvälineestä, tilaa tiedonpalautuspalvelu tai lue tarkemmat toimintaohjeet DG Tietojenpalautusoppaasta

 

 

Lue myös nämä

DG-verkkoratkaisut

Kuinka hankkia oma palvelin?

Lue lisää
Microsoft Office 365 varmuuskopiointi

Muistithan varmuuskopioida – entä jos se olisi automaattista?

Lue lisää
Teams-pikaohjeet

Näillä Teams-nikseillä sujuvuutta kokouksiin

Lue lisää
Fujitsu toimisto

Ekologisesti kestävät laitteet auttavat ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.