Käytämme älypuhelinta 3 - 4 tuntia päivässä

Vaikka älypuhelimet ovat olleet olemassa vain lyhyen aikaa, ne ovat jo ehtineet merkittävästi muokanneet käytöstämme.

Lue lisää: Aivoasiantuntija ehdottaa rajattua ruutuaikaa aikuisille: tunti ilman puhelinta päivässä – vertaa tässä jutussa kännykän käyttöäsi muihin (Yle)

Tutkimukset osoittavat, että älylaitteiden käyttö voi vahingoittaa aivojamme, heikentää keskittymiskykyä ja lisätä ahdistusta ja masennusta. Asia on otettu Suomen opetusmaailmassa vakavasti ja koululaisille aletaankin asettamaan rajoituksia älylaitteiden käytölle.

Lue lisää: Kännykän käyttöä koulussa rajoitetaan, täyskiellon kokeilu yksi vaihtoehto (Yle)

Aikuisilla vastuu jää usein työpaikoillakin oman harkinnan varaan. Osa käytöstä liittyy työtehtäviin, mutta älylaitteet tarjoavat myös jatkuvasti houkutuksia, jotka voivat johtaa riippuvuuteen.

  • Sosiaalinen media: Facebook, Instagram, TikTok ja muut somepalvelut tarjoavat loputtomasti koukuttavaa sisältöä
  • Helppo pääsy viihteeseen: Videot, pelit ja suoratoistopalvelut houkuttelevat nopealla ja helposti saatavilla olevalla viihteellä
  • Työn ja yksityiselämän sekoittuminen: Sähköpostit ja viestintäsovellukset pitävät työn ja yksityiselämän jatkuvasti läsnä
  • Tietoisuuden illuusio: Älylaitteet tarjoavat jatkuvaa tiedonvirtaa, mikä luo illuusion ajan tasalla pysymisestä, vaikka suuri osa tiedosta olisikin turhaa.

Keskittyminen vaarassa

Jatkuvat ilmoitukset ja viestit katkaisevat keskeytyksettömän ajattelun, ja aivot hyppivät tehtävästä toiseen ilman todellista tehokkuutta. Tämä lisää stressiä ja vähentää tuottavuutta. Lisäksi älylaitteiden jatkuva käyttö voi häiritä syvää keskittymistä ja luovaa ajattelua, kun aivot tottuvat jatkuvaan stimulaatioon ja ärsykkeisiin, mikä tekee syväkeskittymisestä haastavampaa. Jo pelkkä puhelimen näkyminen näkökentässä voi häiritä keskittymistä.

Multitaskaaminen voi luoda illuusion tehokkuudesta, mutta todellisuudessa aivot eivät pysty käsittelemään useita tehtäviä samanaikaisesti tehokkaasti. 

Tylsyyttä tarvitaan

Älylaitteista etsitään usein apua lyhyempiinkin tylsiin hetkiin. Tylsyys on kuitenkin ihmisille tärkeää, koska se antaa aivoille mahdollisuuden levätä ja palautua jatkuvasta ärsyketulvasta. Tylsyyden hetket voivat myös edistää luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, kun mieli alkaa etsiä uusia tapoja viihdyttää itseään tai ratkaista edessä olevia haasteita.

Vinkkejä älylaitteiden järkevämmälle käytölle

  1. Aina kun otat puhelimen käteesi, mieti onko siihen hyvä syy.
  2. Pidä laite poissa työskentelyn tai tärkeiden tehtävien aikana, jotta kiusaus vähenee.
  3. Pyhitä ainakin sosiaaliset kanssakäymiset, ruokailut, vessakäynnit ja tunti ennen nukkumaanmenoa älylaitteista vapaaksi ajaksi.
  4. Seuraa puhelimen käyttöaikaa, ja aseta itsellesi tavoite. Tässä ohjeita: Digitreenit: Oletko liikaa puhelimella? Opi hallitsemaan ruutuaikaasi puhelimen omilla sovelluksilla (Yle)
  5. Poista hälytykset käytöstä ja jätä päälle vain puhelu- ja tekstiviesti-ilmoitukset.
  6. Aseta käytölle aikarajoituksia some- ja muille häiritseville sovelluksille.
  7. Kokeile pitää puhelin poissa verkosta esimerkiksi päivän ajan ja seuraa vaikutuksia.

 

 

 

Lue myös nämä

Käytämme älypuhelinta 3 - 4 tuntia päivässä

Lue lisää
Tietoturva ja tekoäly

Mikä on NIS2? - Uusi tietoturvalaki astuu voimaan tänä vuonna

Lue lisää

Kannattaako maksullinen Microsoft 365 Copilot ottaa käyttöön?

Lue lisää

Vastuulliset IT-hankinnat: Näin säästät rahaa ja vähennät yrityksesi hiilijalanjälkeä

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.