Kannattaako yritykselle hankkia oma palvelin vai pilvipalvelu?
Palvelimet toimivat keskitettynä säilytyspaikkana kaikille yrityksen käyttämille ohjelmistoille ja tiedoille.
Palvelinratkaisut voidaan toteuttaa omalla palvelimella, pilvipalveluilla ja useimmiten näiden sopivalla yhdistelmällä. Palvelinjärjestelmien teknologian ja toteutustapojen kehittyessä myös oman palvelinratkaisun hyödyntäminen on tuonut uusia mahdollisuuksia ja kustannussäästöjä. Pienemmätkin yritykset voivat käyttää uusia teknologioita kustannustehokkaasti. Kannattaakin selvittää, millaiset ratkaisut hyödyttäisit eniten yrityksesi liiketoimintaa.
Millainen on omaa liiketoimintaa tukeva palvelinratkaisu?
Uudet työtavat ovat tuoneet mukanaan muutoksen sovellusten ja tietojen käyttöön. Työntekijöillä täytyy ajasta ja paikasta riippumatta olla taattu pääsy sovelluksiin, ja IT:n pitää pystyä hoitamaan kaikki päivitykset ja ylläpitoasiat niin, että keskeytymätön työskentely onnistuu tietoturvallisesti.
Pilvipalvelussa sovellukset ja tiedot ovat palveluntarjoajan palvelimella, ja yritys maksaa yleensä ainoastaan palvelun käytöstä. Nykyään myös yrityksen omassa hallinnassa olevat palvelinratkaisut tehdään ikään kuin omaksi ”pilvipalveluksi”, joka on ainoastaan yrityksen omassa käytössä.
Tällaisen palvelinratkaisun ylläpito on järkevää ulkoistaa kumppanille, jolloin yritys maksaa vain sen käytöstä ja omia resursseja ei tarvitse käyttää teknisiin ylläpitotoimiin. Kaikki toiminnot voidaan räätälöidä yrityksen omilla ehdoilla ja tietoturvasta, varmuuskopioinnista, päivityksistä sekä ylläpidosta huolehditaan taustalla.
On järkevää pohtia sovellus- ja tietokohtaisesti, missä ne suoritetaan ja säilytetään. Esimerkiksi, kun käyttäjä luo projektin, mihin se kannattaa tallentaa, jotta se on
- oikeiden tahojen saatavilla
- automaattisesti varmuuskopioitu
- tietoturvallista ja kustannustehokasta säilyttää kyseisessä paikassa
Käytännössä siis pitää mallintaa, missä kaikkialla tietoa syntyy, miten ja kuinka paljon, mihin tarkoituksiin sitä kerätään, sekä miten ja minne tietoa pitää siirtää. Tämän perusteella sitten ratkaistaan, missä mikäkin tieto on järkevä käsitellä ja tallentaa, sekä miten tietoa suojataan.
Tietoturva ja mahdolliset riskit
Tietoturvan merkitys on suuri valittaessa oikeanlaista ratkaisua. Pohdittavia kysymyksiä ovat mm.:
- Kuka huolehtii ja vastaa palvelun ylläpidosta ja tietoturvasta?
- Miten poikkeustilanteista palaudutaan?
- Miten saat tietosi siirrettyä omaan hallintaasi tilanteen vaatiessa?
- Mitä tapahtuu, jos pilvipalvelussa olevat tiedot eivät ole saatavilla tai katoavat omasta tai palveluntarjoajasta johtuvista syistä?
- Mikä vaikutus on liiketoimintaan, maineeseen ja markkina-asemaan, jos tiedot eivät yhtäkkiä olekaan saatavilla?
- Voidaanko palveluntarjoajaa vaihtaa, jos esimerkiksi pilvipalvelun kustannukset nousevat liikaa?
Kustannukset
Myös eräs avainkysymyksistä vertailussa on: Kuinka paljon se maksaa?
Vastaus voi olla yllättävä, sillä pilvipalvelu ei ole automaattisesti halvin ja tehokkain ratkaisu. Peruspalveluissa, kuten sähköposti pilvipalvelu on yleensä järkevä ratkaisu, kun taas joissakin tapauksissa kustannukset ovat jopa kolminkertaisia ajettaessa pilvestä, kun kaikki lasketaan yhteen. Siksi usein päädytäänkin pilven ja oman palvelinratkaisun yhdistelmään.
Mikä olisi yrityksellesi sopivin ratkaisu?
Varaa tästä maksuton kartoitus, jossa selvitetään yhdessä teidän toimintaanne kehittävä ratkaisu.
Toteutamme Suomalaisille yrityksille sopivia ratkaisuja yhteistyössä Dellin kanssa. Olemme Dell Platinum-kumppani. Lue lisää tästä!