DG Tietojenpalautus

Hajosiko tietokone, korruptoituiko kovalevy, hävisivätkö tärkeät tiedostot?

Monet meistä ovat joskus kokeneet tilanteen, jossa on tullut vahingossa poistettua juuri se tiedostokansio, jota ei ollut vielä varmuuskopioitu.

Eikä tietenkään ollut tarkoitus painaa ”kyllä” kun tietokone kysyi, että poistetaanko tiedostot lopullisesti. Ei ollut myöskään tarkoitus poistaa kaikkia valokuvia muistikortilta. Kannettava tietokone kolahti pöydän kulmaan tai sen luotettavaksi mainostettu SSD-levy pimeni yllättäen, eikä koko laite käynnisty enää. Ransomware-kiristyshaittaohjelma salasi tiedostot. Kuulostaako edes etäisesti tutulta?

Kun tiedostoja on hävinnyt, tietojen palauttamiseen erikoistuneella asiantuntijalla on vielä olemassa mahdollisuus pelastaa ne. Ongelman ilmettyä on erittäin kriittistä olla tekemättä ne virheelliset toimenpiteet, jotka voivat tuhota tiedostot lopullisesti. Jos olet menettänyt tärkeitä tiedostojasi laiterikon tai muun vahingon seurauksena, toimi seuraavasti:

Miten toimia tietojen kadottua? 

1. Keskeytä se mitä olit juuri tekemässä

Laitteen käytön jatkaminen voi pahentaa tilannetta ja tehdä tietojen palautuksesta mahdotonta, joten lopeta laitteen käyttö välittömästi.

2. Pysy rauhallisena ja tee muistiinpanoja

Arvioi kadonneiden tiedostojen merkitys ja pyri selvittämään mitä tapahtui - jatkotoimenpiteiden kannalta on tärkeää selvittää mikä on johtanut tietojen katoamiseen. Mitä olit tekemässä kun tiedot hävisivät? Kuulitko jonkin epätavallisen äänen tai havaitsitko palaneen hajua? Huomasitko jotakin tavallisesta poikkeavaa? Ei oikeastaan ole merkitystä, miten yksinkertaiselta itse tilanne on vaikuttanut, mutta muistiinpanojen tekeminen tärkeää, sillä niihin voi aina palata jälkikäteen. Kirjaa myös ylös käyttämäsi tallennusvälineen perustiedot ja mitä tiedostoja luulet kadonneen. 

3. Tarkista varmuuskopiot

Ovatko ajantasaiset varmuuskopiot saatavissa toisesta tallennusvälineestä, pilvipalvelusta tai muualta. 

4. Ota yhteys IT-asiantuntijaan

Mikäli et löydä kadonneita tiedostojasi, ota yhteyttä lähimpään Data Group -liikkeeseen. Tekemäsi muistiinpanot ovat tässä vaiheessa hyödyllisiä, välitä ne apujoukoille. Tietojen palautukseen erikoistuneella asiantuntijalla on näin ollen käytössään mahdollisimman paljon tietoa jatkotoimenpiteitä ajatellen.

5. Pakkaa tallennusväline huolellisesti 

Jos tallennusväline pitää lähettää tietojen palauttamisesta vastaavalle taholle, varmista että pakkaat sen huolellisesti ja käytät asianmukaista logistiikkakumppania. Vaihtoehtoisesti voit toimittaa laitteen Data Groupiin itse. Nyrkkisääntönä pakkaamisessa voidaan pitää, että pakkauslaatikon tulisi olla kaksi kertaa laitteen kokoinen. Laite tulisi pakata huolellisesti ja mielellään tulisi käyttää tarkoitukseen soveltuvaa antistaattista pussia. Mikäli laite on kärsinyt palo- tai vesivahinkoja, toimi ripeästi ja kysy tarkemmat ohjeet laitteen pakkaamiseen ja kuljettamiseen Ibas Kroll Ontrackin asiakaspalvelusta. 

Mitä ei tulisi tehdä tietojen kadottua?

1. Älä hermostu - pysy rauhallisena

Tietojen häviäminen on stressaavaa tilanteesta riippumatta. Hermostuneena tulee kuitenkin tehtyä päätöksiä ja toimenpiteitä väärin perustein tai liian nopeasti ja nämä päätökset saattavat olla kohtalokkaita tietojenpalautusprosessin kannalta. Ota siis rauhallisesti ja selvitä ensin mitä on tapahtunut.

2. Älä jatka laitteen käyttöä

Kuten aikaisemmin mainittiin, laitteen käyttö tulee lopettaa välittömästi, mikäli epäilee tietoja kadonneen. Yksinkertaisiltakin kuulostavat toiminnot, kuten sähköpostin tarkistaminen, internetin selailu tai tiedostojen läpikäyminen kuormittavat laitetta ja saattavat pahimmassa tapauksessa estää kadonneiden tiedostojen palauttamisen. 

3. Älä käytä CHKDSK-komentoa

CHKDSK- komennon käyttöä voidaan verrata siihen kuin pähkinänkuorta särjettäisiin vasaralla. Komento tekee kaikkensa saadakseen järjestelmän toimimaan, mutta tuhoaa samalla kaikki sen tielle osuvat tiedostot. Ongelmatilanteessa saattaa olla houkuttelevaa käyttää tätä komentoa, mutta on kuitenkin turvallisempaa jättää se väliin.  

4. Älä kokeile ”Tee se itse” -menetelmä

Tietojen kadotessa on houkutus yrittää korjata tilannetta itse. Tämä saattaa aluksi vaikuttaa hyvältä idealta, mutta lopputulos ei välttämättä ole toivottu. Pahimmassa tapauksessa tiedot menetetään lopullisesti. Sen sijaan, että yrität itse korjata tilannetta, ota yhteyttä lähimpään Data Group -liikkeeseen. Heidän asiantuntijansa tekee ehdotuksia ongelman ratkaisemiseksi ja arvioi, onko turvallista yrittää korjata tilannetta itse. 

5. Älä asenna mitään ohjelmia - etenkään SSD-levylle, jos tietoja on kadonnut

SSD-levyjen laiteohjelma sisältää ns. TRIM-toiminnon, joka tyhjentää levyaseman vapaaksi merkityt tallennussolut uudelleen kirjoittamista varten laiteohjelman logiikan mukaisesti. Yksinkertaisemmin sanottuna se voi hävittää levyasemasta kaikki tiedostot, jotka oli tarkoitus pelastaa. Kaikki nykyaikaiset käyttöjärjestelmät ja useimmat sovellusohjelmat aktivoivat TRIM-toiminnon siinä vaiheessa, kun niitä aletaan asentaa tietokoneen SSD-levylle.

6. Älä ikinä - missään tilanteessa - asenna mitään ohjelmia SSD-levylle, josta on kadonnut tietoja ja niitä on tarkoitus pelastaa.

7. Älä avaa kiintolevyä

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä, kiintolevyä ei tulisi missään tapauksessa yrittää avata itse! Levyaseman avaaminen kannattaa jättää ammattilaisille, joilla on käytössään siihen tarkoitettu puhdaslaboratorio. Jos kiintolevyn avaa itse, saa aikaan todennäköisesti vain suurempaa vahinkoa, vaikka yrittäisi olla kuinka varovainen. Jopa mikroskooppisen pieni pölyhiukkanen levypinnalla saattaa aiheuttaa tiedostojen lopullisen tuhoutumisen, jotka asiantuntijat olisivat voineet muutoin palauttaa. Jos tietosi ovat arvokkaat, jätä ”tee se itse” metodit väliin ja luota ammattilaiseen!

Mikäli epäilet kadottaneesi tärkeitä tiedostoja, pyri toimimaan järkevästi ja varovaisesti. Järkeilemällä hetken minimoit lisävahingot. Ota rohkeasti yhteys Data Group -liikkeeseen ja pyydä apua.

 

Lue myös nämä

DG-verkkoratkaisut

Kuinka hankkia oma palvelin?

Lue lisää
Microsoft Office 365 varmuuskopiointi

Muistithan varmuuskopioida – entä jos se olisi automaattista?

Lue lisää
Teams-pikaohjeet

Näillä Teams-nikseillä sujuvuutta kokouksiin

Lue lisää
Fujitsu toimisto

Ekologisesti kestävät laitteet auttavat ilmastotavoitteiden saavuttamisessa

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.