12.05.2022 |  Jarno Hämäläinen, DG-markkinointi

Etätyötä Euroopan Roadtripillä

Viime lokakuussa tiedustelin työnantajaltani varovasti mahdollisuutta lähteä kahdeksi kuukaudeksi automatkalle Eurooppaan, jonka aikana työskentelisin päivittäin autossa tai muussa sopivassa paikassa. Onneksi meillä Data Groupissa oli jo monia etätyön mahdollistavia asioita hoidossa ja ajankohta sopi suunnitelmiin, joten totesimme yhdessä, että nyt olisi hyvä sauma matkalle.

Modernit työnantajat voivat mahdollistaa työntekijöilleen etätyön, mikäli ei ole välttämätöntä tarvetta läsnäololle ja siihen vaadittavat asiat ovat hyvällä mallilla. Etätyöllä voi olla erittäin positiivisia vaikutuksia työntekijän motivaatioon ja vaihtelevat olosuhteet saattavat tuoda uusia ajatuksia omaan työhön. Näin kävi minunkin kohdallani.

Tietoturvallista etätyöskentelyä

Matkaa suunniteltaessa oli ensimmäisenä huolehdittava tietoturvasta. Mitä tapahtuisi, jos puhelin, kannettava tai mobiilireititin katoaisi tai varastettaisiin? Huolellisen laitteiden säilytyksen lisäksi oli mietittävä mitä tietoa laitteilla on, mihin tiedot tallennetaan ja kuinka työskentely olisi mahdollisimman tietoturvallista.

Etätyö - Teams

Yhteisiä projekteja meillä säilytettiin jo Teamsissa, josta löytyivät kaikki päivittäiset keskustelut ja tiedot. Käyttämämme Microsoft 365:n tiedot myös varmuuskopioituivat automaattisesti, joten ne olisivat laitteen katoamistapauksessa saatavilla pilvestä. Uudet laitteet saisin tarvittaessa ostettua paikan päältä ja tarvittavat sovellukset ja asetukset lataisin niihin pilvestä. 

Etätyö - puhelin - MFA

Tärkeimpiin palveluihin kirjautumisessa minulla oli jo käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen, mutta kaikki muutkin palvelut piti käydä varmuuden vuoksi läpi. Lisäksi kirjauduin aina ulos palveluista, kun tietokone ei ollut mukana. Jos laite katoaisi sen ollessa käynnissä, joku saattaisi päästä käsiksi tietoihin, jos kirjautuminen johonkin palveluun sattuisi olemaan voimassa. Puhelimessa ja tietokoneessa piti lisäksi olla pakollinen kirjautuminen ja lukitusnäyttö käytössä. Otin yleensä puhelimen lisäksi myös tietokoneen ja reitittimen mukaan reppuun, kun poistuimme autosta.

En käyttänyt lainkaan julkisia verkkoja, vaan ainoastaan omasta puhelimesta tai mobiilireitittimestä jaettua nettiä.

Hyödyllisiä välineitä

Teen töissäni päivittäin paljon kuvankäsittelyä, taittoa ja videoeditointia. Käytössäni oli Dell M5520 -tehotyöasema, joka mahdollisti tehoa vaativat työt myös matkaolosuhteissa, varsinkin kun videoeditoinnissa otti avuksi nopean ulkoisen levyn. Näistä on kokemusta sen verran, että suosittelen Sandiskin levyjä. Vaikka ne ovat hieman arvokkaampia, rahoille saa vastinetta ominaisuuksissa ja kestävyydessä.

Etätyö - Sandisk SSD

Suoraan kannettavan latausporttiin sopivaa automatkalaturia oli vaikeaa löytää. USB-C-latureita oli sen sijaan saatavilla monilta eri valmistajilta ja onneksi koneestani löytyi mahdollisuus myös sen käyttämiselle. Samalla laturilla pystyi pikalataamaan myös muut USB-C-laitteet, kuten puhelimen, virtapankin ja kameran.

Vastamelukuulokkeilla pystyi keskittymään töihin ja palavereihin ajomatkankin aikana. Näillä pystyi myös saamaan hieman välimatkaa matkakumppaniin, jos toisen jutut alkoivat kypsyttämään.

Nykyisin puhelinliittymiin sisältyy yleensä 20 – 30 Gt maksutonta ulkomaan dataa kuukaudessa EU:n alueella, joka yhdessä mobiililaajakaistan vastaavan määrän kanssa riitti hyvin. Verkon käyttöä pystyi seuraamaan helposti puhelimen ja Windowsin asetuksista, josta sai myös asetettua automaattisen rajoituksen datan käytölle.

Datakäyttö

Datakäytön rajoituksen voi laittaa päälle Windowsin asetuksista Ohjauspaneeli - Verkko ja internet - Datakäyttö.

Tyypillinen työpäivä tien päällä

Elimme koko matkan ajan autossa. Aamu alkoi lenkillä, herätys soi yleensä klo 6.00. Koska maisema vaihtui päivittäin ja yöpaikalle saavuttiin pimeän aikaan, oli jännittävää nähdä aamun valjetessa, mitä ulkoa löytyi.

Etätyö - Italia

Yö kirkon pihalla Toscanassa. 

Etätyö - Sisilia

Aamulenkillä Etnan juurella. 

Aamukahvin ja -puuron jälkeen lähdimme yleensä ajelemaan, ja minä tein töitä apukuskin paikalla. Vaihteleva ympäristö toi ajatuksiin väriä ja monia asioita tuli mietittyä uudella tavalla. Ihmiset, paikallinen kulttuuri ja eri puolilla näkyvä markkinointi herättivät mielenkiintoa. Ai sen voi tehdä noinkin?

Etätyö - Italia

Liikenteessä Genovan lähistöllä Italiassa.

Autossa istuessa ergonomia ei ollut paras mahdollinen, mutta pikkupysähdykset ja ulkoilut pitivät virettä yllä. Palaverit oli mielekkäintä pitää puhelimella ja kuulokkeilla ulkona kävellen, jos ei tarvinnut jakaa näytöltä jotain. Verkko toimi nopeasti lähes joka paikassa.

Etätyö - Italia

Kävelyllä Monti Sibillinin kansallispuistossa Italiassa. 

Kun päästiin lounaaseen, valmistimme usein ruoan itse autossa, mutta varsinkin Italiassa lounasravintoloiden tarjonta oli houkuttelevaa. Ravintolassa pystyi myös lataamaan akkuja, jos sellaista tarvetta oli.

Etätyö - Tanska

Rauhallinen pysähdyspaikka Tanskan länsirannikolla.

Tein joulukuun ajan neljän tunnin työpäiviä. Projektit pyörivät edelleen samalla tahdilla eteenpäin, joten tarvittavat päätökset ja toimenpiteet niiden etenemiseksi piti tehdä lyhyemmässä ajassa. Hämmästyttävää oli, että puolet lyhyemmässä ajassakin tietynlaisella määrätietoisuudella saa aikaan lähes saman kuin normaalissa työajassa. Ehkä tietotyössä on hankala saada aikaan kahdeksaa tuntia tehokasta työskentelyä? 

Kotiinpaluu

Reittimme kulki Ruotsin, Tanskan, Saksan ja Ranskan läpi Italiaan. Eteläisin piste oli Sisiliassa, josta ajoimme takaisin Sveitsin ja Saksan kautta Tanskaan, jossa jäimme ”Koronajumiin” pariksi viikoksi.

Etätyö - tietokone

Tanskassa testaaminen oli maksutonta ja terveydenhuolto toimi erittäin tehokkaasti. Hotelleihin ei päässyt, mutta saimme onneksi varattua mökkimajoituksen maaseudulta, jossa pystyimme olemaan eristyksissä ja ottamaan hetken rauhallisesti. Jälkikäteen ajatellen, tämä saattoi olla tärkeää aikaa palautumisen kannalta. Parin viikon jälkeen saimme negatiiviset testitulokset, ja samana hetkenä Ruotsi päätti myös poistaa testivaatimuksen maahantulijoilta.

Kotiinpaluu tuntui siltä, ettei olisi koskaan ollutkaan poissa. Työt jatkuivat normaalisti. Silti mukaan ajatuksiin jäivät kaikki ne arvokkaat kokemukset ja näkemykset, joihin olen huomannut palaavani monta kertaa reissun jälkeen.

 

 

Lue myös nämä

Microsoft 365 Copilot –Työskentelyn uusi tekoälyapuri

Lue lisää
Asiakasreferenssi Oikia Oy

Miksi IT-laitteet yritykselle kannattaa hankkia kuukausimaksulla?

Lue lisää

Teams Premium – Tietoturvallisempi ja yksilöllisempi Teams

Lue lisää

3G-verkko poistuu käytöstä – Miten varautua muutokseen?

Lue lisää

Ota yhteyttä

Hyväksyn verkkopalvelun käyttöehdot.