60 vuodessa koneliikkeestä ICT-asiantuntijaksi
Konekotka, joka tunnetaan nykyisin markkinointinimellä Data Group SataIT, on palvellut kymenlaaksolaisia jo vuodesta 1963. Tänä päivänä yritys tunnetaan ICT-asiantuntijayrityksenä, joka on keskittynyt yritysasiakkaiden IT-ympäristöjen suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon Kaakkois-Suomen ja Varsinais-Suomen alueilla sekä pääkaupunkiseudulla.
Yrityksen tarina sai alkunsa 1960-luvun Helsingistä, jolloin perustettiin Sivenin Koneliike Oy konttorikoneiden ja kassakoneiden myyntiin ja maahantuontiin. Tytäryrityksineen yhtiöstä kasvoi alan suurin maahantuoja ja myyjä.
Maalta kaupunkiin
Raimo Pippola toimi ennen konttorikonealalle siirtymistä mm. maanviljelijänä, autonkuljettajana, kuorma-autoilijana, sekä ajomestarina Kymenlaakson Osuusmeijerissä, mutta myyntityö ja laitemyynti kiehtoivat miestä. Kun Sivenin Koneliike haki myyjiä 70-luvun alussa, Raimo laittoi hakemukseen sisään tuoreena ylioppilaana – ja tuli valituksi.
Edessä oli uusi elämänvaihe ja muutto pääkaupunkiin vaimonsa Ailan kanssa. Raimo opiskeli työn ohessa myös Suomen Liikemiesten Kauppaopistossa, ja hänestä kasvoi nopeasti huippumyyjä. OTK:n omistukseen siirtyneen koneliikkeen johto kutsui 70-luvun lopussa Raimon Kotkassa toimivan tytäryhtiön, Konekotkan, vetäjäksi ja osakkaaksi.
Asiakkaan kuuntelun tärkeyden Raimo oppi jo myyntiuransa alkuvaiheessa: ”Tein myyntikäynnin erääseen helsinkiläiseen apteekkiin, enkä saanut apteekkarilta suunvuoroa, vaikka hän oli tilannut kone-esittelyn. Asiakkaan kuunteleminen kannatti, koska lopulta apteekkari tilasikin useampia laitteita yhden sijaan – koska myyjä oli niin mukava”, Raimo muistelee.
Monivivahteinen 80-luku
Yhtiön toiminta kasvoi 80-luvulle tultaessa, ja markkinointiin kouluttautunut Aila Pippola palkattiin vastaamaan Konekotkan markkinoinnista. Samoihin aikoihin toiminta laajeni Kouvolaan, jonne perustettiin uusi toimipiste aputoiminimellä Konttorikulma. Myös lappeenrantalainen Konekanava fuusioitiin Konekotkaan. Kouvolan toimipisteeseen henkilöstö palkattiin SOK:n konttorikonehuollosta. Sen jälkeen Konekotka vastasikin koko Kymenlaakson SOK:n ja OTK:n kassa- ja konttorikoneiden huollosta. Osaavalle huollolle riitti tuohon aikaan kysyntää, sillä esimerkiksi koulujen opetuskoneet puhdistettiin ja huollettiin kesälomien aikaan. 80-luvun alusta Ailan mieleen on jäänyt erityisesti faksin tulo omaan konttoriin: ”Ennen kaikki tilaukset, yhteydenotot jne. oli tehtävä puhelimella tai kirjeellä, mutta faksin käyttöönotto helpotti työntekoa huomattavasti.”
Vuonna 1987 Siveko Oy (entinen Sivenin Koneliike) siirtyi yksityisomistukseen, mutta ajautui konkurssiin vuonna 1991.
Pippolat pelastivat maineikkaan koneliikkeen
Raimo ja Aila Pippola ostivat konkurssipesältä Konekotkan liiketoiminnan 1991. He kehittivät ja laajensivat liiketoimintaa määrätietoisesti ja 90-luvun lopussa yrittäjäpariskunta osti kotkalaisen Itä-Kymen Datapalvelun. 80-luvulla alkanut tietokoneiden nopea kehitys kiihtyi 90-luvulle tultaessa, ja yhä useampi tietokonevalmistaja toi markkinoille pienempiä ja edullisempia tietokoneita, jotka syrjäyttivät vähitellen tekstinkäsittelylaitteet.
Innovatiivinen markkinointi on ollut yksi menestymisen kulmakivistä, sillä Aila ja Raimo ovat ymmärtäneet brändin rakentamisen sekä uusien markkinointikanavien ja näkyvyyden merkityksen liiketoiminnan kasvussa. Konekotka liittyi Data Group -ketjuun vuonna 1995, jonka hallituksessa Raimo myös oli. Datapalvelu teki franchising-sopimuksen PC Superstoren kanssa vuonna 1999. Saman omistajan liikkeiden kuuluminen kahteen eri IT-ketjuun oli hyvin poikkeuksellista. Poikkeuksellista siihen aikaan oli myös PC Superstoren väreihin maalattu mainosbussi Kotkan katukuvassa.
Yhtiön kasvu jatkui 2000-luvulla, ja viime vuosikymmenellä toiminta laajeni Kouvolaan, Lappeenrantaan ja Turkuun.
Vetovastuu siirtyi Jarkolle
Aila ja Raimo ovat jo siirtäneet toiminnan vetovastuun pojalleen Jarkolle, ja nyt heille jää enemmän aikaa yhteisiin harrastuksiin, kuten hiihtoon, kuntoiluun, hyötyliikuntaan ja mökkeilyyn.
Raimon toimittua aiemmin aktiivisesti Kotkan ja Kymen yrittäjien hallituksissa, on toiminta jatkunut yrittäjien senioriryhmässä sekä myös Rotareissa. Aila osallistuu aktiivisesti eri hyväntekeväisyysjärjestöjen, Inner Wheelin ja Zontien toimintaan. Kokonaan Aila ei ole vielä työntekoa lopettanut, sillä hänen ammattitaitoa tarvitaan edelleen yhtiön taloushallinnossa.
Eräs asia jää vielä arvoitukseksi. Raimo harrastaa runojen kirjoittamista, ja on hänen kynästään syntynyt Kotkan Yrittäjille mainosräppikin, joten onkohan suunnitelmissa oma runokirja tai uusia räppejä?
Kuva: Konekotkan Ky:n uudet yrittäjät Aila ja Raimo Pippola sekä huollosta vastannut äänetön yhtiömies Ari Puhakka vuonna 1991, jolloin Siveko Oy myi yhtiön uusille omistajille. Alkuperäinen kuva on julkaistu Eteenpäin-lehdessä.